Inge weet als geen ander hoe medezeggenschap zowel voor de cliëntenraad als voor de organisatie werkt.

Tekst: Annette Kolkman, Foto’s en tekst

Inge Hoekstra NCZ-trainer voor clientenraden
Inge Hoekstra

Inge Hoekstra is een zeer ervaren Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad (ASC) en trainer op het gebied van (mede) zeggenschap, burgerschap en samenwerking. Voordat ze ASC werd, bekleedde ze verschillende rollen en functies in de zorg. Zij weet daardoor als geen ander hoe medezeggenschap zowel voor de cliëntenraad als voor de organisatie werkt. Haar doel is om cliëntenraden te versterken in hun dagelijkse werk.

Inge vertelt: “Ik vind een cliëntenraad cruciaal voor een organisatie om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er een sterke cliëntenraad is. In mijn trainingen besteed ik daarom veel aandacht aan samenwerken en het ontdekken van elkaars kwaliteiten en ontwikkelpunten. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen op de juiste plek krijgt? Wat speelt er in bepaalde situaties? Waar willen we naartoe en hoe bereiken we dat? Wie en wat heb je nodig om effectieve invloed uit te oefenen op de besluitvorming.”

Inge begon ooit als creatief therapeut drama. Dit stelt haar in staat om in haar trainingen mensen op een speelse en natuurlijke manier te laten oefenen met en laten ervaren hoe een bepaalde aanpak werkt. Hoe ga je effectief in gesprek met anderen vanuit de rol die je vervult en het doel dat je wilt bereiken.

Interne samenwerking vormt dus de basis. Maar om tot een goede samenwerking met de organisatie te komen, is het belangrijk om niet alleen in gesprek te blijven met de directie, maar ook met locatiemanagers en medewerkers. Inge legt uit: “Op zorgopleidingen wordt nauwelijks of in veel gevallen zelfs helemaal geen aandacht besteed aan medezeggenschap. Dat betekent dat de partijen waarmee de cliëntenraad te maken krijgt vaak geen idee hebben wat ze daarmee aan moeten”. Inge kan wel goed inschatten wat een cliëntenraad voor verschillende functies betekent. Na haar werk als dramatherapeut werkte ze als coach, leidinggevende en projectleider. Daardoor is ze bekend met de verschillende perspectieven waarmee een situatie wordt bekeken.

Haar doel is duidelijk: “Ik geef cliëntenraden handvatten om zich beter zichtbaar te maken en om gehoord te worden.” Inge bereikt dit door middel van trainingen of coaching in de praktijk.

Misschien ook interessant voor u

Inge Hoekstra ambtelijk secretaris met coachen als uitgangspunt

Onze trainers

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *