De Maastrichtse zorgorganisatie Mosae incasseerde zo’n elf jaar lang teveel servicekosten van huurders van aanleunwoningen bij hun vijf zorgcentra. In totaal gaat het om zo’n € 450.000. Deze terugbetaling is een gevolg op een conflict met de cliëntenraad die vorig jaar op de fout stuitte.

De bewoners van service-appartementen in Daalhof, aan het Recessenplein en bij de zorgcentra Gerlachus, Campagne en Scharwyerveld betaalden volgens de cliëntenraad elf jaar lang te veel voor onder meer het ramen wassen, de huismeester, het tuinonderhoud en EHBO-hulp. Ook zijn er onterechte kosten in rekening gebracht, zoals bemensing van een niet-bestaande receptie.

Het conflict tussen de cliëntenraad en de bestuurster van Mosae, Marla Venderink, spitste zich toe op de periode waarover moet worden terugbetaald. Wettelijk is die vijf jaar. Mosae wilde niet verder gaan dan terugbetaling over twee jaar, maar het akkoord is dat er over vier jaar wordt terugbetaald, nl tot juni 2013.

Hoeveel geld huurders nu terugkrijgen, hangt af van de grootte van de aanleunwoning, de locatie en hoe lang ze er al wonen. In sommige gevallen gaat het mogelijk om duizenden euro’s. Familieleden van al overleden huurders die eventueel aanspraak kunnen maken op te veel betaalde servicekosten, worden opgeroepen om zich bij Mosae melden.

Deze financiële tegenvaller van 4,5 ton komt op een slecht moment voor Mosae. De organisatie staat er slecht voor. 2016 is afgesloten met een tekort van 2,9 miljoen euro, op een begroting van 32 miljoen. Op de kernactiviteiten – Wmo-hulp en de verpleeghuiszorg – wordt al jaren verlies geleden.

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *