Eenzaamheid is universeel. Het komt onder alle rangen en standen voor. Bij mannen en bij vrouwen. Bij jong en oud. Zelfs bij dieren. Een kuddedier kan/mag/wil/moet niet alleen zijn.

Er zijn mensen die klaarblijkelijk een geslaagd sociaal leven leiden, terwijl zij zich toch eenzaam voelen. En er zijn mensen die weinig tot geen sociale contacten hebben zonder zich eenzaam te voelen. Er zijn mensen die eenzaamheid verschrikkelijk vinden en er zijn mensen voor wie eenzaamheid een vriend is geworden. Zij omarmen als het ware hun eenzaamheid. Iedereen is weleens eenzaam. Soms zelfs functioneel, om het leven te overdenken. Maar wat nou als eenzaamheid structureel wordt en ongewenst is?

Deze inleiding om aan te geven hoe complex eenzaamheid is. Hoe subjectief onderzoeken naar eenzaamheid zijn. En hoe ingewikkeld het is om iets tegen ongewenste eenzaamheid te doen. Nog maar te zwijgen over de gevoeligheid en het taboe die op het onderwerp eenzaamheid rusten.

Hoe kun je als cliëntenraad eenzaamheid herkennen en/of de organisatie adviseren t.a.v. eenzaamheid?

De HAN heeft in samenwerking met V&VN en met financiering van ZonMw de RICHTLIJN EENZAAMHEID ONDER OUDEREN ontwikkeld voor zorg professionals.

NCZ FOLDER over het herkennen en over de oorzaken, risicofactoren en signalen van eenzaamheid.

NCZ INFOGRAPHIC EENZAAMHEID HERKENNEN

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *