Hoe gaat het met U? Bent u misschien besmet (geweest) met het coronavirus of heeft u te maken (gehad) met het virus in uw naaste omgeving? Of behoort u tot de risicodoelgroep en wacht u in angst af tot het virus voorbij is? Of bent u mantelzorger of werkt u in één van de vitale beroepen? Hoe dan ook, de corona crisis raakt ons allemaal. En met name de zorg! Het virus heeft specifieke consequenties voor iedere zorgsector. Ook cliëntenraden merken dat. NCZ vertegenwoordigt cliëntenraden in alle zorgsectoren en ons bereiken dan ook verschillende berichten.
In de ziekenhuizen kijkt men met angst en beven naar de IC opnames en bereidt men zich voor op het ergste: code zwart. En cliëntenraden vragen zich af; wat is code zwart? En hebben wij een rol in het geval dat. Hier leest u meer over code zwart.
Gelukkig lijkt het ergste scenario nog even niet aan de orde omdat het aantal besmettingen en het aantal IC opnames dalen. En omdat Duitsland bijspringt door ook IC bedden beschikbaar te stellen.
Vanuit de verpleeghuizen krijgen wij schrijnende berichten van naasten en/of mantelzorgers die geen contact meer hebben met hun (dementerende) partner, ouder of familielid in het verpleeghuis, vanwege het bezoekverbod. Het aantal besmettingen in de verpleeghuizen stijgt momenteel snel . 900 van de 2500 verpleeghuizen hebben te maken met corona. Hoe vreselijk en traumatiserend het ook is voor zowel cliënten als mantelzorgers, het bezoekbeleid versoepelen betekent ook meer risico op besmettingen. En niet alleen van cliënten en verwanten maar ook van het zorgpersoneel. Het is en blijft een Duivels dilemma. Wij wensen iedereen die hiermee te maken heeft heel veel sterkte!
Vanuit de GGZ horen wij dat mensen die juist nu geestelijke ondersteuning hard nodig hebben, die moeilijk kunnen krijgen. Cliëntenraden van intramurale GGZ instellingen bestaan vaak geheel of gedeeltelijk uit cliënten die in behandeling zijn. Zij zitten nu noodgedwongen in de instelling zonder bezoek. Als cliëntenraad komen zij ook niet meer bijeen. En de leden van buitenaf, als die er zijn, kunnen de instelling niet in.
Kortom, het is een heftige periode. Ook voor de medezeggenschap! Maar ook deze periode gaat voorbij. En het is goed denkbaar dat cliëntenraden hierna harder nodig zijn dan ooit om het cliëntenperspectief hoog op alle agenda’s te krijgen. In ieder geval gaat op 1 juli aanstaande de nieuwe wet van kracht en daar kan niemand omheen!
Ter voorbereiding hebben wij alvast nagedacht over het aanbod voor het najaar. Met de ‘anderhalve meter’ in acht hopen wij toch weer door te kunnen gaan. Ik zie u dan graag!
Hartelijke groeten, blijf gezond, houd moed!
Marika Biacsics
voorzitter bestuur NCZ