De woorden van minister Rutte in begrijpelijke taal. Dat is wat het Netwerk Begrijpelijke Communicatie doet. Na iedere persconferentie bundelt een groeiende groep taalexperts, ervaringsdeskundigen en tekenaars hun krachten om de coronaregels begrijpelijk te maken voor iedereen. Doe jij mee?

Het is 2018. Een kleine groep bevlogen mensen uit de zorg organiseert de ‘Dag van de Begrijpelijke Communicatie’. Hun missie? Begrijpelijke taal voor allemaal normaal maken. De opkomst is groot, de reacties enthousiast. Dat smaakt naar meer!

Sindsdien komen we twee keer per jaar samen voor een kennissessie met sprekers, workshops en onderlinge interactie.

De coronaregels in begrijpelijke taal

Sinds corona organiseren we hertaalsessies. Na elke persconferentie van minister Rutte komen we samen met steeds ongeveer 40 vrijwilligers, waaronder taalexperts, tekenaars en ervaringsdeskundigen.

Die samenwerking met ervaringsdeskundigen is essentieel. We vragen ze vooraf: wat heb je nodig? Dan gaan we pas aan de slag. We streven ernaar dat iedereen die communiceert zichzelf vooraf de vraag stelt: hoe zorgen we er samen voor dat mijn boodschap jou bereikt en jij hem ook begrijpt?

Help ons meer mensen bereiken

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een netwerk van meer dan 400 vrijwilligers. Wat ons verbindt is ons enthousiasme en de wilskracht om taal begrijpelijk te maken voor allemaal. Samen kunnen we veel en met jouw hulp kunnen we nog meer.

Wat kun je doen?

– Help ons met het verspreiden van onze boodschap. De resultaten van onze hertaalsessie vind je in deze Dropbox. Iedereen mag deze informatie gebruiken. Gebruik de informatie zelf of deel de link met anderen.

– Wil je op de hoogte blijven van wat we doen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

– Wil je meedoen aan de volgende hertaalsessie? Schrijf je in via dit formulier.

– Ken je ervaringsdeskundigen die ons kunnen helpen? Ken je iemand die ook bezig is met begrijpelijke communicatie? Of wil je op een andere manier iets bijdragen? Laat het ons weten. Stuur een mail naar: begrijpelijkecommunicatie@gmail.com

Het Netwerk Begrijpelijke Communicatie is een initiatief van:

  • Tessie Wittelings (Koraalgroep)
  • Carla van der Weijden (Ipse de Bruggen)
  • Marieke Verdonk (Philadelphia)
  • Wouter Hekkenberg (Amarant)
  • Mascha Hacquier (Radar)
  • Sanne van der Hagen (Buro Wisselstroom)
  • Lea Bouwmeester (Taal voor Allemaal)

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *