Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet:
“Nadenken over je behandelwensen is op elk moment belangrijk”
Nieuw ‘Behandelpaspoort’ reikt mensen hiertoe een handvat aan.
Arts Ester Bertholet startte in 2011 met de eerste zelfstandige ‘praktijk ouderengeneeskunde’ van ons land, die volgend jaar in andere regio’s navolging krijgt. In 2016 richtte ze ontmoetingsplek Ons Raadhuis, een succesvolle tussenvoorziening in Velp op. Ester voegt daar nu een nieuw initiatief aan toe: het Behandelpaspoort.
Het nieuws besteedt dagelijks aandacht aan de tekorten in de zorg. Denk aan mensen die in het weekend uren liggen te wachten op een SEH of die maanden op de wachtlijst staan na een verwijzing. Maar is al die behandeling eigenlijk wel écht gewenst? In de ervaring van arts Ester Bertholet hebben veel mensen niet goed nagedacht over hun behandelwensen en overkomt veel behandeling hen. “Als je ziek bent en of om 3.00 ’s nachts op de spoedeisende hulp zit, maak je soms niet de goede keuzes. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag wat je wilt als je ziek bent, vóórdat je ziek wordt”.
Behandelpaspoort is hulpmiddel
Ester wil graag voorkomen dat mensen een behandeling overkomt, die ze eigenlijk niet gewild zouden hebben als ze hier van tevoren over nagedacht zouden hebben. In haar dagelijks werk maakt ze vaak mee dat mensen een andere invulling aan hun behandelwensen geven als ze rustig daarover nadenken. Daarom heeft ze een hulpmiddel ontwikkeld: het Behandelpaspoort.
Het Behandelpaspoort is een boekje ter grootte van een paspoort waarin vragen staan, die mensen kunnen gebruiken om samen met hun naasten en de huisarts na te denken over wat ze al dan niet willen. De vraag ernaar blijkt groot: binnen twee weken zijn er al 2000 exemplaren verkocht.
Eigen keuzes maken
Wanneer iemand ziek wordt, valt er meer te kiezen dan mensen vaak denken. Zo kan iemand zelf beslissen of hij terughoudend wil zijn met bijvoorbeeld medicijnen, reanimatie of ziekenhuisopname. Het Behandelpaspoort kan ook als officiële wilsverklaring worden gebruikt.
Positieve reactie Nederlands Huisartsen Genootschap
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is positief over het Behandelpaspoort: “Het NHG vindt het belangrijk dat patiënten de mogelijkheid wordt geboden om hun behandelwensen met een huisarts te kunnen bespreken. Hierbij wordt geanticipeerd op mogelijke situaties waarin behandeling niet meer wordt gewenst of moet worden gestopt.”
Behandelpaspoort bij EenVandaag
EenVandaag heeft van de lancering van het paspoort een mooi item gemaakt, zie ook https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-29-11-2019/ (start bij 10.10) en https://eenvandaag.avrotros.nl/item/radio-eenvandaag-28-11-2019/ (start bij 52.37). Het enthousiasme voor het Behandelpaspoort is groot, in de eerste week werden al 2.000 paspoorten besteld!
Meer informatie
Op www.behandelpaspoort.nl kunt u terecht voor uitgebreid beeld van het paspoort.
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Ester Bertholet, specialist ouderengeneeskunde
Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet
T: 026-3690043
www.praktijkouderengeneeskunde.nl
Zie hier ook het artikel Vijf nieuwe versies van het behandelpaspoort
een uistekend idee. ik ga hem ook opvragen
Zie hier: https://ncz.nl/het-behandelpaspoort/
Wij zullen hier in onze volgende nieuwsbrief opnieuw aandacht aan besteden!
vriendelijke groeten,
Marika Biacsics
Ik heb met grote belangstelling het gesprek gevolgd op1 waarin u het ouderenpaspoort toelichte.
Hoe kunnen mijn vrouw en ik daar aankomen?
Zie hier: https://ncz.nl/het-behandelpaspoort/
Wij zullen hier in onze volgende nieuwsbrief opnieuw aandacht aan besteden!
vriendelijke groeten,
Marika Biacsics