NCZ heeft Hans van Dinteren benoemd tot erelid tijdens het afscheid vanwege zijn pensioen leeftijd.


Op woensdag 22 februari 2023 organiseerde NCZ een netwerkbijeenkomst in het teken van afscheid van senior-trainer en adviseur Hans van Dinteren. Hans neemt afscheid vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij zal voorlopig voor NCZ af en toe nog ‘de krenten uit de pap’ voor rekening nemen. Het thema van de bijeenkomst was ‘vernieuwende medezeggenschap’ op verzoek van Hans.

Het afscheid vond plaats bij Zalencentrum Berentsen in Loo en de genodigden waren leden, medewerkers, collega-trainers en de Raad van Toezicht van NCZ en (centrale) cliëntenraden waar Hans veel voor heeft betekend.

Hans van Dinteren benoemd tot NCZ-erelid tijdens afscheid

De afscheidsreceptie vond plaats in besloten en informele kring. Er werd door Marika Biacsics een afscheidsrede voor Hans gehouden. Drs. Agnes Goldenbeld, sociocratisch organisatiedeskundige, hield een presentatie over ‘Inclusieve medezeggenschap’. De gasten konden tijdens het buffet met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende stellingen over vernieuwende medezeggenschap en de aanwezigen kregen na afloop een exemplaar mee van het nieuwe NCZ spel voor cliëntenraden; de cliëntenraad-staat.

Een andere fase, met hulde voor Hans

Het NCZ avontuur van Hans begon in 2008. Toen de oprichter van NCZ, wijlen Hans Campfens en de huidige directeur van NCZ Marika Biacsics als pioniers in een netwerk van cliëntenraden op zoek gingen naar bestuursleden. Ze lieten een advertentie in De Gelderlander plaatsen. Zo ging dat toen. Dat leverde bovenmatig veel reacties op. Zoveel goede reacties dat ze behalve een bestuur ook meteen een Raad van Advies konden oprichten! De gesprekken vonden plaats in het toen nog toonaangevende Hotel Velp. Waar zij gratis mochten vergaderen in de bar. Ja, dat waren nog eens tijden! En zo werd Hans van Dinteren in eerste instantie bestuurslid van NCZ.

Al vrij snel kwam het bestuur op het idee om een workshop te organiseren over de, destijds nog niet aangepaste, Wmcz.
Er werd een zaaltje gehuurd bij het toen nog hagelnieuwe Hotel van der Valk in Duiven (wat helaas de ondergang heeft betekend voor het glorieuze Hotel Velp) en Hans van Dinteren verzorgde de workshop. Het zaaltje zat afgeladen vol. Vanuit het hele land was men gekomen. Het bracht het toenmalige bestuur tot de conclusie dat het geven van workshops en cursussen aan een grote behoefte bij cliëntenraden zou voldoen. En het geven van de workshop smaakte naar meer, bij Hans. Hij stopte als bestuurslid en ging als trainer aan de slag.

Waar is Hans als trainer zoal geweest?

Een greep uit de organisaties waar Hans is geweest om (centrale) cliëntenraden en/of cliëntenraad ondersteuners te trainen, begeleiden en/of adviseren:

Alexander Monro, Amaliazorg, Ambulancezorg Gld. Midden, Amsta, Arkin, Charim, Cicero, CIHN, Cordaan, De DOC, DOH, DOH-SGE, Envida, Geriant, Haaglanden, ’t Heem, Het Zand, HKN en HONK, Huisartsenpost Noordoost Brabant, IJsselland ziekenhuis, Internos Thuiszorg, Kentalis, Beatrix ziekenhuis Winterswijk (SKB), Koraal, Kwintes, Lentis, Levanto, Livio, LUMC, Maastro, Markenheem, MOB Internos, Noordwest ziekenhuis, Oogziekenhuis Rotterdam, Oosterlengte, Parnassis, Patyna, Present, Psytrec, QuaRijn, Reinier van Arkel, RIF Friesland, RijnWaal Zorggroep, Roads, SGL, St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) Willemstad Curaçao, Slingeland ziekenhuis, Sonneburgh, Syndion, Tante Louise, Thuisbasis Brabant, Tinten welzijn, Trivium Meulenbelt Zorg, Verian, VieCuri, WVO, Zaans MC, Zorggroep Apeldoorn, Zorggroep Noord en midden Limburg, Zuyderland Thuiszorg, Zuyderland ziekenhuis, ZZG Zorggroep Nijmegen…

En wat heeft Hans zoal voor NCZ ontwikkeld?

 • Coördinator en hoofdtrainer Opleiding ASC
 • Functie omschrijvingen niveau 1 en 2 ASC
 • Indicatie uren ASC
 • Inhoudsopgave handboek Cliëntenraden
 • Leergang Professionalisering van de Cliëntenraad
 • Leergang Rollen en communicatie ASC
 • Model Reglement Geschillencommissie Wmcz
 • Modellen Medezeggenschapsregeling
 • Module Clientenraad in de Eerstelijnsgezondheidszorg
 • Module Contact met de achterban
 • Module Effectief samenspel CR en RvT
 • Module Jaarplan en werkplan
 • Module Leiden van een (Centrale) Cliëntenraad
 • Module Lezen jaarrekening en begroting
 • Module Onderhandelen
 • Module Profileren Cliëntenraad en Werven nieuwe leden
 • Module Visie op Medezeggenschap
 • Ontwikkeling en certificering Opleiding ASC
 • Projectleider Project KernNetwerken
 • Subsidieaanvraag VWS project KernNetwerken

En wat heeft Hans onder andere nog meer voor NCZ gedaan?

 • Netwerkbijeenkomsten in Amstelveen, Amsterdam, Assen, Capelle a/d IJssel, Den Haag, Druten, Duiven, Nieuwegein, Tilburg, Zwolle, Leeuwarden, Maastricht;
 • Lid van drie geschillencommissies Wkkgz vanuit het cliëntenperspectief, namens NCZ;
 • Twee keer op reis naar Curaçao om de clientenraad daar te trainen;
 • 5x presentatie op de landelijke Congressen voor Cliëntenraden (15, 16, 17, 18 en 19).

Kortom, niets was te moeilijk, te ver of te veel voor Hans! Iedere aanvraag werd met evenveel enthousiasme opgepakt en uitgevoerd. Waarna de betreffende cliëntenraad steevast tevreden was en weer terugkwam bij NCZ voor een vervolg.

Het allerbelangrijkste daarbij was en is dat Hans nooit afwijkt van zijn overtuiging, dat medezeggenschap dichtbij- en door en voor- de mensen moet worden vorm gegeven waar het om gaat.  

Hans is van grote betekenis geweest en is dat nog

Hans heeft veel betekend en dat doet hij nog, voor de ontwikkeling van (centrale) cliëntenraden, clientenraad ondersteuners en managers/bestuurders in de zorg met betrekking tot de cliënten medezeggenschap, inspraak en participatie.

Ook heeft Hans veel betekend en blijft dat doen, voor de ontwikkeling van NCZ. En met name voor de ontwikkeling van de academie voor cliëntenraden.

En, last but not least, was en is Hans een voorbeeld, mentor en coach voor de collega trainers en adviseurs bij NCZ en voor Marika Biacsics als directeur van NCZ in het bijzonder!

NCZ zou niet zijn wat het is, zonder de inbreng van Hans

NCZ zou niet zijn wat het vandaag is, zonder de inbreng en inzet van Hans!

Het was bijzonder fijn om samen met Hans te pionieren, te groeien en te ontwikkelen als netwerkorganisatie voor cliënt medezeggenschap. Wij zijn Hans erg dankbaar voor zijn enorme inzet en bijdragen aan NCZ!

Hans van Dinteren benoemd tot erelid

Vanwege zijn top prestaties voor NCZ in de periode 2009 – 2023 is Hans van Dinteren benoemd tot erelid van NCZ.

Hans van Dinteren benoemd tot NCZ-erelid tijdens afscheid

Er is slechts één keer eerder een erelid benoemd, dat is onze oprichter (wijlen) Hans Campfens.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *