Bron: Zorgvisie
Gezonde voeding is niet alleen goed voor het herstel van patiënten. Door het eten dichter bij huis en seizoensgebonden in te kopen, kunnen ziekenhuizen verduurzamen en besparen op de kosten. ‘Gezonde voeding is duurzaam, betaalbaar, maar bovenal ook heel lekker!’, benadrukt Charlotte Verhage, manager Foodservice en Hospitality van het Meander Medisch Centrum.
Het Meander maakt deel uit van de Alliantie Voeding in de Zorg en neemt deel aan het project Goede Zorg Proef Je. Elf ziekenhuizen startten in december een traject, bedoeld om de doelen uit het preventieakkoord versneld dichterbij te brengen. In maandelijkse bijeenkomsten delen de ziekenhuizen hun ervaringen. ‘Het helpt om de dingen bespreekbaar te maken waar je als ziekenhuis tegenaan loopt’, zegt Verhage.
Een nieuw voedingsconcept
Inmiddels hebben meer ziekenhuizen zich aangesloten bij het netwerk. Op 25 maart namen 24 ziekenhuizen deel aan de eerste bijeenkomst van Goede Zorg Proef Je-ziekenhuizen. Verhage presenteerde daar de businesscase van het vernieuwde voedingsconcept van het Meander. De kosten voor voeding gingen licht omhoog, maar het ziekenhuis heeft ook kunnen besparen. Het nieuwe voedingsconcept leidde tot minder verspilling, minder sondevoeding en een hogere patiënttevredenheid.
Twee sporen in het voedingsconcept
Het voedingsconcept van het Meander kent twee sporen. Het ene is voor ziekere patiënten die meer moeite hebben met eten en misschien hun eetlust nog moeten hervinden. Zij krijgen zes keer per dag een kleine maaltijd aangeboden. Serviceassistenten dienen die mooi op en proberen de patiënt als het ware te verleiden om te eten om zo de eetlust weer op te bouwen. Het andere spoor richt zich op patiënten die al in een wat betere conditie zijn en meer zouden kunnen eten. Zij kunnen van een kaart bestellen wat zij willen en dat wordt dan vers voor hen bereid. Na een proefperiode is het voedingsconcept inmiddels uitgerold voor alle patiënten.
Omwenteling
Aan de invoering van het nieuwe concept ging wel wat vooraf. ‘Voorheen was de keuken van het ziekenhuis vergelijkbaar met een gaarkeuken, even bij gebrek aan een beter woord’, zegt Verhage. ‘De patiënttevredenheid op dit vlak was acceptabel, maar niet bepaald hoog te noemen. Intussen kwamen vanuit de wetenschap steeds meer inzichten in de manier waarop met name eiwitrijk voedsel kan bijdragen aan het herstel van ziekenhuispatiënten. We wilden iets doen met deze kennis. Het zou wel betekenen dat we de boel flink op zijn kop moesten zetten. Daarom hebben we eerst onderzoek laten doen naar de momenten waarop patiënten eten en wat ze dan eten. Wij konden wel graag een nieuw voedingsconcept willen, maar wilden de mensen dat ook?’
Lees hier het gehele artikel op Zorgvisie
Of download hier een pdf met het artikel
Bekijk ook het interview met hans Everse, adviseur gezonde voeding en hospitality voor o.a. NCZ