Even voorstellen: Lein Labruijere, voorzitter Raad van Toezicht NCZ

Een bevlogen man, met ervaring in veel uiteenlopende branches, functies en werkzaamheden. Zo mogen we Lein Labruijere (71 jaar) wel noemen. Sinds kort is hij de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van NCZ. Een functie die uitstekend past bij zijn bestuurlijke achtergrond en maatschappelijke betrokkenheid.

Lein heeft voor de komende jaren een belangrijke richting voor ogen. “Het is belangrijk dat de cliëntenraad zichzelf nog nadrukkelijker positioneren en zo hun plek meer ‘opeisen’. Het zelfvertrouwen zou dan verder groeien. Belangrijk hierbij dat ze zich blijven verdiepen in de belangen van de cliënten en hiervoor opkomen. Daarvoor is de cliëntenraad immers in het leven geroepen. Vanuit NCZ staan wij de cliëntenraden bij met raad en daad.”

Een indrukwekkend cv
Lein heeft een indrukwekkend cv opgebouwd, waarvan hij nog steeds de vruchten plukt. In zijn werkzame leven heeft hij vanuit verschillende functies in de keukens van diverse branches gekeken. De ervaringen en geleerde lessen hieruit zet hij nu onder meer in voor NCZ.

“Toen ik op mijn negentiende mede-eigenaar van de bakkerij van mijn vader werd, had ik niet gedacht dat ik zou eindigen in het bestuurlijke werk. Samen hebben we de bakkerij uitgebouwd tot een onderneming met twintig medewerkers. In die tijd werd ik namens de PvdA politiek actief in mijn geboortedorp Domburg. Eerst als raadslid en later als wethouder. Toen werd duidelijk dat het combineren van het bestuurlijke werk en het zelfstandig ondernemerschap steeds lastiger werd. Uiteindelijk koos ik voor de bestuurlijke kant, in 1991 werd ik burgemeester van Brouwershaven.”

Uiteindelijk maakt Lein de overstap naar een bestuursfunctie in het onderwijs. Eerst in Zeeland en later bij Hogeschool Inholland. Lein: “Daar was ik nog meer op mijn plek. Het is er net allemaal wat dynamischer en meer op de toekomst gericht. In die tijd merkte ik ook dat de zorg als sector mij steeds meer trok. Bijvoorbeeld bij de verschillende zorgopleidingen die we hadden en de werkbezoeken en gesprekken die ik in de zorgwereld had. Ik zag interessante parallellen tussen verschillende sectoren. Hier wilde ik graag bij betrokken zijn en blijven!”

 

De zorg blijft beklijven
Nu Lein wat ouder wordt, doet hij het op werkgebied rustiger aan. Hij is zakelijk gezien alleen nog actief als adviseur. Verder blijft de zorgsector trekken. Deze keer niet vanuit de bestuurlijke kant, maar juist vanuit de kant van de cliënt. Lein: “Het begon tien jaar geleden toen mijn moeder in Domburg in een verzorgingstehuis kwam. Zelf woonde ik in Den Haag, dus als actieve vrijwilliger kon ik in Domburg niet zoveel betekenen. Dus heb ik me aangemeld als lid van de cliëntenraad.”

Een stap die goed past bij Lein. “Ik vind het als cliëntenraadslid belangrijk om altijd vanuit de rol van de cliënt te denken. Daarvoor zit je immers in de cliëntenraad. Je moet er toch samen met de zorginstellingen, de ondernemersraad en de cliëntenraad ‘wat’ van maken. Hierbij is het belangrijk dat we samenwerken en positief-kritisch op elkaar zijn. Natuurlijk komt iedereen wel op voor zijn eigen belangen, ik nadrukkelijk voor die van de cliënt. Aansluitend werd ik lid van de Centrale Cliëntenraad van de zorginstelling en recent van de Raad van Toezicht van NCZ.”

NCZ en de Raad van Toezicht
Zoals het een goede stichting betaamt heeft NCZ een Raad van Toezicht. Officieel controleren zij wat de bestuurders van NCZ doen. In de NCZ-praktijk gebeurt dit ook, maar de Raad van Toezicht heeft nog een belangrijke functie. Lein: “Omdat NCZ een kleine organisatie is, zijn we voor het bestuur ook écht een klankbord. Ieder lid van de Raad van Toezicht heeft zijn eigen kennisgebied. Vanuit onze kennisportefeuille houden we toezicht op de stichting en sparren we veel.”

De toekomst van het cliëntenraadswerk

“Voor de komende jaren is het belangrijk dat we als NCZ doorgroeien. Vooral groeien in onze rol als netwerkpartij voor de cliëntenraden. Met de nieuwe Wmcz 2018 wordt de rol van de cliëntenraad groter. Het is belangrijk dat die rol ook goed gespeeld wordt. Ik weet zeker dat cliëntenraden hierin de komende jaren verder gaan groeien. Hierbij gaat NCZ ze zeker helpen.”

Hieraan draagt Lein ook graag persoonlijk zijn steentje bij. “Natuurlijk vanuit mijn rol als voorzitter, maar ook door mijn ervaringen, kennis en netwerk te delen met anderen. Dat is het mooiste om te doen! Dus als andere cliëntenraden of raadsleden vragen hebben, willen sparren of ergens mee zitten; dan help ik ze graag!”

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *