Elektronische butler moet senioren langer thuis laten wonen

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt binnen een project van de Europese Commissie een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. Met de robot kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

bron: duurzaambedrijfsleven.nl

11-11-2015 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt binnen een project van de Europese Commissie een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. Met de robot kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

De elektronische butler Alfred (Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing) bestaat uit verschillende smartphone-applicaties. Deze bieden ouderen gepersonaliseerde assistentie, bijvoorbeeld bij het verrichten van dagelijkse handelingen. Hiermee kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.

De eerste prototypes van de spraakgestuurde assistent zijn inmiddels ontwikkeld. Zo is er een T-shirt met sensoren die gezondheidsdata meten, zoals lichaamstemperatuur. Verder beschikt Alfred over spelletjes en oefeningen die fysieke en cognitieve klachten bij ouderen kunnen verminderen. De spelletjes en oefeningen zijn volgens de ontwikkelaars gemakkelijk thuis uit te voeren.

Daarnaast moet Alfred eenzaamheid en sociale isolatie bij ouderen tegengaan. Dat doet de butler door via een informatiekalender informatie over de dichtstbijzijnde sociale gelegenheden te verstrekken.

Gebruikersperspectief

In het door de Europese Commissie gefinancierde project is het Nationaal Ouderenfonds verantwoordelijk voor eindgebruikerstesten van de prototypes. Dit maakt het mogelijk om Alfred vanuit gebruikersperspectief te optimaliseren. Naar verwachting moet de gepersonaliseerde assistent in november 2016 gereed zijn voor gebruik.

Bekijk hieronder de verschillende functies van Alfred:

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *