Ouderen wonen steeds langer zelfstandig en alleen de meest kwetsbare ouderen verhuizen naar een verpleeghuis of verzorgingshuis. De berichtgeving is niet altijd even positief over de zorg in deze verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ondanks de negatieve verhalen die de ronde doen krijgt de Nederlandse verpleeghuiszorg een ruime voldoende (7,3) van de bewoners. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Acht van de tien ondervraagde verpleeghuisbewoners is positief over de kwaliteit van de verzorging. Ze vinden dat ze met respect behandeld worden. De verzorging gebeurt wel vaak te gehaast en daardoor is er weinig tijd voor levensvragen, persoonlijk contact en sociale activiteiten.
Op grond van deze uitkomsten signaleert het SCP een behoefte aan meer persoonlijke aandacht onder bewoners.

Een groot gedeelte van de door SCP geïnterviewde mensen is eenzaam: maar liefst 50 procent van hen zegt zich zo te voelen. Een dergelijk beeld heeft het SCP al eerder opgetekend, want uit een ander onderzoek van het SCP blijkt dat 1 op de 7 bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen zelden of nooit bezoek krijgen. Het meest zorgwekkende feit is volgens het SCP dat 30 tot 50 procent van de bewoners weinig zin meer hebben in het leven. Zij zien bijvoorbeeld geen doelen meer om naartoe te leven en genieten doen zij nog amper.

Bewonders zijn tevreden over de leefomgeving, de veiligheid, de ervaren privacy en autonomie en de respectvolle bejegening. Negen van de tien ondervraagde bewoners vinden dat ze voldoende privacy en autonomie hebben.

Klik hier om het document “Gelukkig in een verpleeghuis” in te zien.

Eenzaam, maar ook gelukkig en veilig in het verpleeghuis
Eenzaam, maar ook gelukkig en veilig in het verpleeghuis

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *