Het zoet en het zuur in de verpleeghuiszorg

ZA 30 APR 2016 

VERSLAG GERIE DE JONG VERSLAG MARJA SOL REDACTIE BARBARA VAN GOOL REDACTIE ELLEN HOLLEMANS

De verpleeghuizen krijgen extra geld van het Rijk om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit extraatje voor opleiding van het personeel en voor activiteiten wordt vanaf dit jaar uitgedeeld.Tegelijkertijd moet in de sector fors bezuinigd worden: vanaf 2017 staat er een structurele bezuiniging in de boeken van 260 miljoen euro per jaar. Het lijkt er dus op dat het zoet en het zuur tegelijkertijd worden uitgedeeld.

Het is niet de leukste periode in een mensenleven: de laatste jaren wanneer we voor onze basisbehoeften totaal afhankelijk zijn van anderen. Eindigen in een verpleeghuis is voor velen van ons dan ook een soort horrorscenario.

Het beeld dat vaak naar buiten komt over het leven in een verpleeghuis helpt daar niet bij. Urine die langs de enkels loopt, verveling, enorme werkdruk van het personeel en doorgekookte groenten. Is dit beeld nou terecht of is het zo dat onze laatste levensjaren met ongemakken komen die we zullen moeten accepteren?

Natuurlijk is dit horrorscenario een vertekend beeld. In de meeste verpleeghuizen in Nederland wordt heel hard gewerkt om een hoge kwaliteit van leven te bieden met de beperkte middelen die beschikbaar zijn. Dat verandert echter niet dat ouderdom met vervelende gebreken komt.

Zoet en zuur

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) trekt de komende jaren extra geld uit om de kwaliteit van leven in het verpleeghuis te verbeteren. De wensen van de bewoners staan daarbij centraal. De plannen voor de besteding van het extra geld moeten voor 1 mei zijn ingediend.

Via de cliëntenraden worden de bewoners dus gehoord. EenVandaag wilde het echter niet alleen hebben óver deze mensen maar ging juist mét de mensen in gesprek. In een uniek onderzoek vroegen we de bewoners hoe hun kwaliteit van leven verbeterd kon worden.

In grote lijnen geven de bewoners dus aan dat ze graag meer personeel zouden zien, dat ze graag willen dat er meer tijd is voor een praatje is en dus dat ze meer persoonlijke aandacht willen en dat er meer activiteiten binnenshuis worden georganiseerd.

260 miljoen

Vanaf 2017 wordt er fors bezuinigd op de verpleeghuiszorg. Het gaat dan om jaarlijks 260 miljoen. Dit zou volgens ActiZ betekenen dat er nog eens 10.000 banen worden geschrapt.

Dat betekent dat het kapmes wordt gezet in juist hét element dat de bewoners de belangrijkste verbetering van hun kwaliteit van leven vinden: meer personeel. Staatssecretaris Van Rijn geeft in de uitzending een antwoord op de vraag hoe het extraatje en de komende bezuinigingen zich verhouden.

Voor de reportages in de uitzending hebben we gedraaid in de volgende verpleegtehuizen. We zijn zeer dankbaar voor de medewerking, zonder hun openheid was deze uitzending niet tot stand gekomen.

Woonzorgcentrum Stadskwartier Rijssen, ZorgAccent, Geriatrisch revalidatiecentrum Naarderheem Naarden, Vivium Woonzorg,  Woonzorgcentrum De Burcht Rotterdam, Lelie zorggroep

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *