Het project ‘Vrijheid en veiligheid bij dementie’ is een samenwerking van Alzheimer Nederland, LOC zeggenschap in zorg en Innovatiekring dementie en faciliteert dialoogbijeenkomsten die de dillema’s rondom de vrijheid van mensen met dementie bespreekbaar maken. Deze bijeenkomsten zijn ook uitermate geschikt voor cliëntenraden.

Dialoogbijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie

Hoe gaan mantelzorgers en zorgmedewerkers om met een geliefde of cliënt die niet meer wil douchen, valgevaarlijk is, ’s nachts ronddwaalt, en soms zelfs agressief gedrag vertoont?

In onze pogingen om mensen met dementie veiligheid te bieden treedt er, vaak onbedoelde vrijheidsbeperking op. Naarmate de ziekte vordert, nemen de ethische en praktische dilemma’s toe. Alzheimer Nederland, IDé Innovatiekring Dementie en LOC zeggenschap in Zorg hebben om deze reden de ‘Dialoogbijeenkomsten Vrijheid en veiligheid bij dementie’ ontwikkeld. Om de dillema’s rond veiligheid en vrijheid bespreekbaar te maken en samen op zoek te gaan naar alternatieven voor vrijheidsbeperking. De bijeenkomsten maken onderdeel uit van het ‘Actieprogramma onvrijwillige zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tijdens deze bijeenkomsten staat de dialoog centraal. Hoe kijken de deelnemers aan tegen de dilemma’s rond vrijheid en veiligheid van mensen met dementie? Welke oplossingen zien zij? Wat kan de cliëntenraad bijdragen aan deze stappen naar verbetering? Tijdens de bijeenkomst wordt gebruik gemaakt van een aantal inspirerende themafilmpjes met gespreksvragen.

Benieuwd?

Heeft u de ambitie om aandacht te besteden in uw instelling of cliëntenraad aan dit onderwerp? U kunt gemakkelijk een bijeenkomst organiseren of er een bijwonen. Voor meer informatie ga naar www.vrijheidenveiligheid.nl. Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het projectteam van Vrijheid en veiligheid bij dementie. Per mail: info@vrijheidenveiligheid.nl
of telefonisch via 033 – 303 26 23 (dinsdag, woensdag en donderdag).

https://youtu.be/7Me-rQM1koI

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *