De nieuwe werkwijze van de IGZ bij verpleegzorg voor ouderen

Bron: waardigheidentrots.nl

De nieuwe werkwijze van de IGZ bij verpleegzorg voor ouderen
Foto: AD

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) past haar toezicht aan op de veranderingen in de ouderenzorg. De wensen van de ouderen zelf komen steeds meer centraal te staan. De zorg die nodig is, wordt daardoor vaker op maat geleverd. De zorg moet natuurlijk nog steeds veilig zijn, maar hoe de persoon deze zorg ervaart, maakt voortaan ook deel uit van de kwaliteit.

Luisteren naar de zorgvrager

Hoofdinspecteur Anja Jonkers van de IGZ is een groot project gestart, waarin nieuwe manieren worden ontwikkeld die inspecteurs helpen bij het beoordelen of er voldoende geluisterd wordt naar de wensen van de zorgvrager.

In 2015 startte de IGZ bijvoorbeeld met een nieuwe manier van beoordelen van zorg aan ouderen met dementie. Ouderen met dementie kunnen zelf vaak moeilijk aangeven wat hun wensen zijn. Door op een nieuwe manier te observeren krijgt de inspecteur toch een beeld van hoe iemand met dementie de zorg ervaart.

Het zorgveld bepaalt

De kwaliteit van zorg wordt niet bepaald door de inspectie, maar door de zorgverleners en –aanbieders zelf. Het zorgveld zelf bepaalt wat de minimumkwaliteit is en de IGZ controleert of iedereen zich hieraan houdt.

Bij de rondleiding, het inkijken van documenten en in gesprekken met medewerkers, cliënten (of familie/mantelzorgers), de specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, locatiemanager en de teammanager, letten de inspecteurs in hoofdlijnen op vijf thema’s:

  • Kwaliteit en veiligheid
  • Cliëntdossier
  • Deskundigheid en inzet personeel
  • Medicatieveiligheid
  • Vrijheidsbeperking

Daarnaast wordt gekeken of bestuurders een goede bijdrage leveren aan de kwaliteit en veiligheid.

Samen aanpakken

Anja Jonkers over de veranderingen in de ouderenzorg: ‘Het zijn goede, maar ook grote veranderingen, die veel vragen van zorgverleners, zorgaanbieders, maar ook van ons. Dagelijks zijn inspecteurs in gesprek met zorgverleners en aanbieders. Samen gaat het ons lukken om de zorg beter en naar de wensen van ouderen te organiseren, daar heb ik alle vertrouwen in’.

Meer weten

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *