Ouderenzorg net even anders: waardering, respect en geluk

Soms kom je in de zorg mensen tegen die nét even anders zijn en denken. Die naar mogelijkheden kijken in plaats van wat niet kan. Waar nee geen antwoord is. Die vanuit hun eigen visie gaan voor: de zorgvrager centraal zetten, 100 procent aandacht geven, kleinschalige zorg bieden en volop persoonlijk betrokken zijn.

Aan deze missie zijn zorgondernemer en – inspirator Jan ’t Hoen en ervaringsdeskundige, life coach en fotografe Grietje van der Heide begonnen. En met succes. Hun pure filmpjes met mooie praktijkvoorbeelden en -verhalen hebben een groot bereik. Ze worden gevraagd voor inspiratiesessies en lezingen. En de pure foto’s die Grietje van haar moeder met frontotemporale dementie maakt, spreken mensen aan! Dit is de inspiratie voor haar project: ’13 Mooie Mensen’.

Aandacht voor de mens

Jan werkt al dertig jaar in de ouderenzorg. Hierin zag hij mensen in zorginstellingen letterlijk zitten. En ondanks alle liefde en zorg voor de bewoners, voelde het niet goed. Jan: “Het ging om mensen verzorgen en niet om positieve persoonlijke aandacht geven. Mijn mindset is: uitgaan van het gezonde deel van iemand, en niet kijken naar wat iemand niet kan. Ik geloof erin dat mensen op een mooie manier wél 150 jaar kunnen worden. Als je ze maar niet opgeeft. Blijf juist stimuleren wat mensen nog wel kunnen, waar ze een glimlach van krijgen en waar ze vitaal sterker van worden.”

Deze visie ligt dichtbij het menszijn. “Ik ga er altijd vanuit dat er nog mogelijkheden zijn. Natuurlijk kijk je goed wat iemand nog kan en welke ‘levensmotivatie’ iemand heeft. Dat is ons vertrekpunt, daarmee gaan we aan de slag. Dus volop persoonlijke aandacht, lekker bewegen en naar buiten. Niet alleen op bed liggen. Wan persoonlijke aandacht knap je op, kom je verder en geniet je van het leven. We zetten zo vol in op welzijn!”

Huize Wezup

Jans visie komt tot volle wasdom in ‘Huize Wezup’. Een kleinschalige particuliere woonvorm voor mensen die vanwege dementie of cognitieve problemen niet meer zelfstandig kunnen wonen. “In het huis wonen 8 bewoners. Samen met een enthousiast team en de bewoners, we noemen ze geen cliënten, maken we van elke dag een positief feestje. Veel van deze mooi ervaringen delen we in onze filmpjes.

“We liggen midden in het dorp, waardoor we echt onderdeel zijn van de gemeenschap. De bewoners komen veel buiten, gaan soms mee boodschappen doen en drinken een kop koffie op het terras om de hoek. Deze omgeving samen met de huiselijkheid zorgen ervoor dat het ziekzijn niet op de voorgrond staat. We kijken naar de talenten en de kracht van het karakter van de persoon. Wat kan er nog wel?”

Mooie projecten boetseren

Via haar fotografieopleiding kwam Grietje in contact met Jan. Grietje: “De situatie van mijn moeder thuis werd steeds zwaarder, dus zochten we een mooie woonplek voor haar. Toen ik Huize Wezup binnen liepen, voelde het meteen goed. De mensen waren er vrolijk en actief! In zo’n soort woonvorm zag ik mijn moeder wel gaan wonen.”

“Nadat mijn moeder werd gediagnostiseerd met frontotemporale dementie, kwam langzaam het besef dat ik haar ging verliezen. Hierdoor voelde ik veel verdriet en onmacht. Maar mijn moeder inspireerde mij om juist naar de mooie momenten te kijken. Hieruit ontstond mijn project: 13 Mooie Mensen. Waarin ik naast mijn moeder nog 12 ander mooie mensen met dementie fotografeer.”

Houd elkaar scherp

Grietje en Jan hebben elkaar helemaal gevonden in hun positieve persoonlijke blik op het leven. Jan: “We delen onze ervaringen, sparren hierover met andere zorgprofessionals en delen onze visie. De reacties zijn goed. Onze filmpjes worden soms meer dan 50.000 keer bekeken. Zo houden we elkaar scherp en ontstaat er echt iets moois! Doe jij mee?

Ook op zoek naar inspiratie?

Jan en Grietje delen veel van hun ervaringen, inzichten en projecten online. Zo zijn Jan en Grietje volop actief op LinkedIn. Verder hebben ze hun eigen websites. Neem zeker eens een kijkje en kom in contact:

jangrietje.nl

13mooiemensen.nl

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *