Met muziek een gouden herinnering maken
Muziek raakt mensen. Bij de een brengt het herinneringen terug, bij de ander een speciaal gevoel. Leeftijd speelt hierbij geen rol, sterker nog: juist mensen met dementie kunnen helemaal opleven bij het horen van muziek. Muziek wordt in de kern van de hersenen verwerkt. Dat werkt tot op het laatste moment, zelfs bij mensen die al in hun allerlaatste levensfase zitten. Dat bracht Robin Thuss en Roel Kersten tot “De Gouden Herinnering”, een unieke beleving met dierbaren, waarbij door muziek mooie gesprekken en kostbare momenten ontstaan. Momenten waarop kinderen weer even echt contact met hun ouders kunnen hebben en voor altijd terugkijken op een bijzondere ervaring.


Werken vanuit een passie voor muziek en mensen
Robin en Roel hebben een gezamenlijke passie: muziek maken. Heel leuk om feestjes op te vrolijken, maar Roel en Robin willen meer. Robin werkt als muziektherapeut in de ouderenzorg, vooral met mensen in de psychogeriatrie: “Ik word vaak aangesproken door kinderen van ouderen die zien wat het effect van mijn werk op huisgenoten van hun dierbaren is. Zij zouden dit ook graag voor hun ouders willen, maar daar is een verwijzing van een arts voor nodig”. Roel begeleidt retraites: ´ik werk met groepen waarin ik mensen die vastlopen, een moment van rust wil geven. Even de tijd om met het vinden van herinneringen, weer tot je kern te komen”. Ze ontdekten al snel dat ze op dezelfde manier tegen het leven aankijken: “Het gaat in het leven niet alleen om de leuke, maar ook om de minder leuke momenten. Het mag er allebei zijn. Wij hebben allebei ervaren wat muziek met mensen kan doen. Die kracht gebruiken wij om in een liefdevol samenzijn van dierbaren gouden herinneringen te creëren.”
Een soort afscheid bij leven
“Wij werken in kleine groepjes in een vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld in een huiskamer. Voor ons is de emotionele veiligheid van alle aanwezigen erg belangrijk. Vaak gaat het om een familie van ernstig zieke patiënten, maar het kan ook zijn dat iemand nog in de beginfase van zijn dementie zit en dat men zijn verjaardag nog één keer intensief wil vieren. De familie bepaalt waar en hoe en met wie de samenkomst is. Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt. Iets te drinken en lekkere hapjes doen wonderen om het ijs te breken. Vooraf bespreken we met de familie wat aan bod zal komen. Daardoor ervaren mensen het regelmatig als een soort afscheid bij leven. Ze gaan nadenken over dingen die bij het definitieve afscheid komen kijken.
Muziek op maat met verzoeknummers die mensen raken
Wij stemmen onze muziek helemaal af op de persoon waar het om draait. Ze mogen ook verzoeknummers indienen. Wij maken een mix van oude herinneringen en nieuwe, gevoelige nummers. Het gaat er niet om hoe correct wij het nummer zingen en hoe swingend de gitaar het begeleidt. Het gaat ons vooral om empathie. Om mensen zich weer even helemaal mens te laten voelen. Muziek is voor ons een hulpmiddel om wat er gebeurt meer waarde te geven, te versterken. Wij proberen dingen zo spontaan mogelijk te laten gebeuren. Zo zien we vaak dat een persoon met dementie opleeft bij het refrein van een liedje. Maar net als hij mee gaat zingen is dat refrein alweer voorbij. Op dat moment herhalen we het refrein, misschien zelfs wel een paar keer, als we zien dat iemand er erg veel plezier aan beleeft.
Diepgaande gesprekken en emotionele verbindingen
Het gaat niet alleen om de muziek maar ook om wat er daaromheen gebeurt. Het even echt bij elkaar zijn. Wij gaan graag op zoek naar de diepere laag. Wij geven aandacht aan gevoeligheden. Als er een herinnering bovenkomt, leidt dit vaak tot een mooi gesprek. Wij werken aan de hand van mijlpalen in het leven zoals bijvoorbeeld jeugd, bruiloft, relaties maar ook afscheid en het gemis van een partner die er niet meer is. Wij zetten de tijd even stil in deze hectische wereld, om te kijken naar wat is geweest, met een lach en een traan. Daardoor wordt het voor dierbaren vaak een ervaring waar ze nog lang van kunnen nagenieten.”
Uniek maatwerk met een levenslied, eventueel vastgelegd op beeld
Het is ook mogelijk dat wij aan de hand van het levensverhaal van de persoon die in het middelpunt staat, een lied schrijven dat helemaal op hem is toegespitst. Als mensen dat willen kunnen we het hele samenzijn vastleggen op foto of video. Dit is voor de familie niet alleen mooi om later op terug te kijken. We maken ook regelmatig mee dat mensen de opnames gebruiken tijdens de uitvaart. Daar draaien ze de film of tonen ze de beelden waarbij wij dan de liedjes weer live ten gehore brengen.
Muzikale troost en kostbare herinneringen
Hoe emotioneel de huiskamerbijeenkomsten ook kunnen zijn, muziek brengt troost. Muziek heeft de kracht om iets kwetsbaars te relativeren. Het zorgt voor kostbare momenten om de rest van je leven te koesteren.
Meer weten
Misschien ook interessant voor u
Charlie Twist, muziekamusement voor zorginstellingen