De cliëntenraad centraal

De Cliëntenraad Centraal
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto.

Bron: Arts en Auto

Aanbieders van verpleeghuiszorg die nog steeds alleen maar een cliëntenraad hebben omdat ze daarmee voldoen aan de wettelijke verplichting er een te hebben, zijn gewaarschuwd: de Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet in de positie van de cliëntenraad een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van het verpleeghuis. Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen noemt het feit dat cliëntenraden doorgaans geen blad voor de mond nemen ‘”heel nuttig voor ons werk.”

Als de Inspectie tijdens een bezoek aan een verpleeghuis merkt dat de cliëntenraad niet de positie in de instelling heeft die ze hoort te hebben, dan geeft ze dit signaal terug aan de bestuurders, zei Van Diemen in het interview dat ik met haar had. In de interviews die ik eerder dit jaar had met zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Menzis klonk nadrukkelijk eenzelfde geluid door over hoe zij in de zorginkoop 2016 te werk gaan. “We willen kennis vergaren over de kwaliteit van leven die cliënten ervaren”, stelde Erik Jan Wilhelm van Zilveren Kruis. En Ria Stegehuis van Menzis zei: “Onze inkopers gaan in gesprek met cliënten en cliëntvertegenwoordigers.”

De druk voor verpleeghuizen om de cliënten(raden) de positie te geven die zij verdienen, neemt dus toe. Een aantal verpleeghuizen heeft deze boodschap al lang begrepen. “In een excellente organisatie is het normaal als er leden van de cliëntenraad zijn als de Inspectie op bezoek komt”, stelt Van Diemen. De verpleeghuizen waar dit niet het geval is, weten dus dat ze al meteen een minpuntje scoren op het moment dat de inspecteur over de drempel stapt. En dan moet de inspectie zelf nog beginnen.

 

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Dat zijn de mooie – maar zeker voor 98% volledig holle – woorden.

  Ik ben al ca. 7 jaar wzc bewoner en ben heel erg actief, maar denk maar niet, dat ik ooit iemand van de IGz (zie hier wel jaren kind aan huis was !) en van de zorgverzekeraar heb gezien.

  Heb zelfs in al die tijd nog nooit enige enquête mogen invullen (CQ b.v.).
  Één keer zei mijn EVV-er, dat hij dat al voor mij had ingevuld en had opgestuurd en dat dat gebruikelijk was !

  O ja, en onze lokatie CR en onze CCR functioneren vrijwel niet en wij als bewoners horen NOOIT iets van hen.
  Achterban: huh, wat is dat ?!

  Wmcz ?!
  Laat die m en z maar weg en dat geeft dan Wc !

  En wat zonde van zo’n in wezen wel heel goede wet (wereldwijd uniek naar alle waarschijnlijkheid), maar 98% van de VVT-instellingen gebruikt het als Wc-papier !

  1. Geachte heer Van Berkel, beste Karel,

   Helaas gaat het nog maar al te vaak zoals u beschrijft. Vandaar onze missie! Maar er zijn ook, gelukkig, veel instellingen waar cliënten medezeggenschap een gelijkwaardige positie in het geheel inneemt. Als u wilt kunnen we hierover eens van gedachten wisselen en misschien kunnen wij iets voor uw raad betekenen?

   Vriendelijke groeten, Marika Biacsics

  2. Dank u voor uw reactie.
   Ik wilde mijn reactie en die van u daarop naar anderen doorsturen, maar kon dit alles niet kopiëren.
   Hoe komt dat, hoe zit dit ?

  3. Beste Karel,

   De functie om te kunnen kopiëren van onze website is uitgeschakeld i.v.m gevaar op de digitale snelweg. (hackers van deze website bijvoorbeeld waar wij voortdurend last van hebben) Ik zal u de teksten even mailen!

   Hartelijke groeten, Marika Biacsics

  4. Dank u voor de kopieën.
   Maar hackers ?!
   Die de NZC willen hacken ?!
   Waarvoor in vredesnaam ?!
   Die weten voor hen wel interessantere sites.

  5. Van over de hele wereld vinden aanvallen op deze website plaats. Dat gaat volautomatisch en heeft, denk ik, niets met deze website te maken maar gebeurt bij duizenden tegelijk. Nu ik dit neerschrijf klinkt het als volslagen paranoia, maar het is echt waar! Wij overwegen zelfs om van server te veranderen en weer met een schone lei te beginnen.

  6. Overigens hebben we besloten het risico op hackers en spammers dan maar te nemen. Er kan weer van deze website gekopieerd worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *