
Lea Bouwmeester is dagvoorzitter van het NCZ Symposium Wmcz2018, op 9 oktober 2019 bij Landgoed Zonheuvel in Doorn
Mensen een stem geven die van nature niet de sterkste positie hebben, dat is wat haar drijft. Net zoals het zoeken naar verbetering, verbinding en vernieuwing. Ze gelooft dat door het stellen van de juiste vraag en de toepassing van mensgerichte technologie mensen in hun positie versterkt kunnen worden. Mits ze de vaardigheden en toegang hiertoe hebben.
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.
Lea gelooft in de kracht van samenwerken op basis van empathie. Door begrip voor de beleving van een ander kan je samen verder komen.
Inhoudelijke focus: innovatie, health, inclusie, verander management en bouwen van netwerken.
Oude bekende
Als dagvoorzitter van het symposium vertrouwt NCZ op een oude bekende: voormalig PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester. Vanuit haar achtergrond en ervaring zoekt zij op 9 oktober de hele dag naar de verbinding tussen de bestuurder en de cliënt.
Lea: “Het belangrijkste van de Wmcz2018 is dat het niet om de nieuwe wet draait, maar juist over mensen en hoe zij nog beter met elkaar kunnen samenwerken, voor kwaliteit van zorg en werken in de zorg. Daarvoor is het zoeken naar een gelijkwaardige dialoog en empathie, van doorslaggevend belang.”
Tweede Kamer
Bij het grote publiek is Lea vooral bekend van haar Kamerlidmaatschap. In deze periode heeft ze cliëntenparticipatie in haar portefeuille gehad en stond ze mede aan de wieg van de nieuwe Wmcz. Om het cliëntenbelang te vergroten heeft ze de ‘Motie Bouwmeester cs.’ ingediend. De laatste jaren is ze als zelfstandig ondernemer actief als onafhankelijk innovator in de zorg, ICT en inclusie. Wat haar drijft is mensen een stem geven die van nature niet de sterkste positie hebben.
Cliënt voorop
Lea: “In de zorg draait het om de cliënt, de bewoner en zijn naasten. Maar zij hebben vaak het minst te zeggen over hun zorg en de organisatie daarvan. Ondanks dat men dit wel probeert en de intentie heeft dit te doen. Dat kan en moet dus beter! Daarom is het zo belangrijk dat de cliëntenraad als vertegenwoordiger van de cliënt zijn stem goed kan laten horen. Dit gaat op steeds meer plaatsen goed. Er zijn steeds meer dappere bestuurders die hier echt werk van maken. De nieuwe wet geeft hier ook duidelijkere kaders voor. Maar het is veel belangrijker dat zowel de cliënt als de bestuurder vanuit een eigen intrinsieke motivatie op basis van gelijkwaardigheid met elkaar de dialoog aangaan. Dan is er sprake van een win-winsituatie, waarbij de nieuwe wet alleen het speelveld bepaalt.”
Verbinden als dagvoorzitter
Als dagvoorzitter vindt Lea het vooral belangrijk om voor verbinding te zorgen. “Tussen de slimme innovatieve voorbeelden, geleerde lessen en moeilijke vragen. Tussen dromen en doen in de weerbarstige praktijk. En empathie: je verplaatsen in een ander. En vanuit daar samen naar het beste te zoeken. En uiteraard de stappen van “hoe dan, naar zo dus en doe dan!” Zodat alle bezoekers met de juiste kennis, ervaringentools en inspiratie naar huis gaan. Om er daarna in de dagelijkse praktijk écht mee aan de slag te gaan. Belangrijk daarbij is dat alle sprekers goed aan elkaar verbonden worden en dat de juiste vragen gesteld worden. Hierin spelen de bezoekers van het symposium een belangrijke rol. Zij krijgen volop de ruimte om zelf hun vragen te stellen en ervaringen te delen. Want dat brengt verbinding!
Meer informatie over het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!
Direct aanmelden voor het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!
Kijk hier voor meer informatie over het nieuwe wetsvoorstel Wmcz2018.
Locatie:
De locatie van het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg! is het prachtige landgoed Zonheuvel te Doorn.
