Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen is winnaar van de NIAZ Jaarprijs 2018! Het ‘Diabetes Groeimodel en de Oudercursus Los Vast’ van de zorginstelling werd uitgeroepen tot beste initiatief om de zorg beter te maken. Met de Jaarprijs bevordert het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) het delen van goede voorbeelden om de zorg te blijven verbeteren.

Diabetes Groeimodel en Oudercursus Los Vast
Het opvoeden van een kind met diabetes type 1 is voor ouders een ingewikkelde opgave. Het Diabetes Groeimodel geeft het gezin houvast en is een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. De Oudercursus Los Vast helpt ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg. Het model en de cursus worden landelijk geïmplementeerd.

“De patiënt als partner”
NIAZ-bestuurder Ellen Joan van Vliet reikte de Jaarprijs 2018 uit. “Vandaag hebben alle tien finalisten laten zien hoe ze bezig zijn de regie te verplaatsen naar de patiënt zelf. De zorgprofessional wordt een reisgenoot op weg naar herstel en de patiënt wordt volwaardig partner in de zorg. Dat geldt zeker voor het Diabetes Groeimodel, waar kinderen vanaf twee jaar al zelf leren prikken. Het klinkt zo logisch om de patiënt onderdeel te maken van zijn eigen zorg, maar het vraagt om loslaten – en loslaten is moeilijk, niet alleen voor ouders, maar ook voor zorgprofessionals. Maar het is goed: als we leren van de ervaringsdeskundigen, maakt dat de zorg beter.”

NIAZ Jaarprijs
En zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om! Iedere zorginstelling heeft tal van voorbeelden van verbeteringen die bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Voor de Jaarprijs nodigt het NIAZ aangesloten Nederlandse en Vlaamse zorginstellingen uit hun beste verbeteringsinitiatieven te delen. Dit jaar deden 45 zorginstellingen mee. In september vond de voorronde plaats: zowel zorgmedewerkers als patiënten en het grote publiek konden stemmen. Er zijn 25.000 geldige stemmen uitgebracht. Dat leidde tot 5 nominaties. Ook een vakjury selecteerde 5 finalisten. Op 13 november streden de tien genomineerden om de hoofdprijs: een plaquette en een cheque van 10.000 euro. Uiteindelijk kende een tienkoppige jury van patiënten en cliënten het CWZ Nijmegen de eerste plek toe.

Kennis delen
Het NIAZ is groot voorstander van kennisuitwisseling tussen zorginstellingen. Ellen Joan van Vliet: “De NIAZ Jaarprijs geeft daar een impuls aan. Bij het voordragen van voorbeelden zijn zowel zorgprofessionals als Raden van Bestuur, patiënten en zorgconsumenten betrokken. Hoewel maar één zorginstelling de prijs krijgt, wint eigenlijk iedereen: door te leren van elkaar maken we de zorg beter.”

De 10 finalisten 2018:

• Albert Schweitzer Ziekenhuis – Ketenzorg kwetsbare zwangeren
• CWZ – Het diabetesgroeimodel en de oudercursus Los Vast
• Elkerliek ziekenhuis – Conservatieve polikliniek voor Chronische Nierschade
• Franciscus Gasthuis & Vlietland – Het Kleine Helden Huis
• Mariaziekenhuis – Een ‘prag’tige start voor elke baby!
• Martini Ziekenhuis – Minder complicaties en sneller herstel door Big Data? Eras!
• O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – Participeren in kwetsbaarheid
• Triora – De ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid als belangrijke voorwaarde voor patient centered care
• ZGT – ZGT laat vrijheidsbeperkende interventies los
• ZorgSaam – Muziekgeluk bij mensen met dementie

De inzendingen van de 10 finalisten zijn HIER te zien.
Alle 45 voorbeelden zijn gebundeld in een speciale Jaarprijs-editie van NIAZ Nieuws, deze kunt u HIER inzien.

NIAZ Jaarprijs 2018
NIAZ Jaarprijs 2018

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *