Henk Smets werd actief in de cliëntenraad van Curamus in Zeeuws Vlaanderen toen zijn schoonmoeder daar kwam te wonen. Na haar overlijden bleef hij actief en kreeg hij de gelegenheid om onafhankelijk voorzitter van de centrale cliëntenraad te worden. Nu Curamus is gefuseerd met ZorgSaam is hij voorzitter van de cliëntenraad voor thuiszorg en ouderenzorg van deze nieuwe fusieorganisatie èn begeleidt hij cliëntenraden bij het lezen van begrotingen en andere financiële documenten van zorgaanbieders. Hij sprak hierover tijdens de discussiesessie over het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg dat recent voor cliëntenraden werd georganiseerd.

Het is volgens Smets voor cliëntenraden belangrijker om inzage in begrotingen te hebben dan in jaarrekeningen omdat begrotingen in tegenstelling tot jaarrekeningen nog te beïnvloeden zijn. Als binnenkomend geld dat bestemd is voor de zorg niet aan zorg besteed wordt, kun je niet verwachten dat de kwaliteit van zorg op peil is. Kennis van de jaarrekening is voor de cliëntenraad in die zin belangrijk dat je met enkele financiële kengetallen kunt beoordelen of de “zorgonderneming” toekomstbestendig is.’

Lees hier het volledige artikel.

Als je als cliëntenraad bovenstaande documenten kan lezen en interpreteren ben je nog beter in staat om voor het belang van de cliënt op te komen. Daarom vindt NCZ het belangrijk dat de kennis hiervan bij (centrale) cliëntenraden vergroot wordt. Want uit de jaarrekening en begroting is veel essentiële informatie te winnen. Met het lezen van de jaarrekening weet je waar het geld aan uit is gegeven en kun je beoordelen of de zorginstelling of -aanbieder zich aan zijn plannen heeft gehouden. De jaarrekening levert zo ook weer input voor de begroting van het volgende jaar. Als je als cliëntenraad tijdig betrokken wordt bij het goedkeuren in de totstandkoming van de begroting kun je direct het beleid van het aankomende jaar mede bepalen.

Als je weet hoe beide documenten zijn opgesteld en dus gelezen moeten worden, kom je al snel tot de kern. De NCZ Academie biedt speciale workshops aan voor het lezen van de begroting en jaarrekening.

Bekijk hier voor meer informatie: Cliëntenraad en lezen jaarrekening en begroting.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *