Cliëntenraad heeft lege zakken
Thuiszorgorganisaties en verpleeg- en verzorgingshuizen steken amper geld in hun cliëntenraden. Het Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ) en patiëntenfederatie maken zich zorgen. „Voor enige scholing is geen budget.”
Begin dit jaar zijn er grote wijzigingen geweest in de langdurige zorg en daar moeten cliënten over meepraten. Maar om een waardig gesprekspartner te zijn van de professionele bestuurders, moeten ze zich laten scholen. Opleidingen en cursussen zijn er wel, maar cliëntenraden hebben er geen geld voor. Vooral bij kleine instellingen moeten de raden scholing uit eigen zak betalen.
Geld
Het NCZ en de NPCF willen dat meer wordt vastgelegd over de financiering van scholing van de raden, net zoals dat bij ondernemingsraden is. Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: „Het is een groot probleem. We moeten mensen kunnen opleiden zodat ze echt hun stem kunnen laten horen in het gesprek met de instelling.” Wind geeft een voorbeeld van een cursus van 120 euro, die te duur was voor een cliëntenraad, omdat bij twee deelnemers het hele budget van de cliëntenraad op zou gaan. „Dit terwijl er wel geld is voor een managementtraining voor de bestuurders. Die kost al gauw het tienvoudige.”
Het is goed dat cliëntenraden meer inspraak krijgen, zegt Marika Biacsics, voorzitter van het NCZ. „Maar dan moet er ook geld zijn om ze te scholen.”
Lees HIER het artikel online in de De Telegraaf.
Lees HIER het persbericht