Wie wordt er niet vrolijk van: een bezoek aan het circus. Zwierende acrobaten, de grappige clown en honden die de leukste kunstjes doen. Zeker voor bewoners van zorginstellingen een leuk dagje uit, waarbij oude herinneringen weer tot leven komen. Hier maakt het team van Circus in de Zorg zich iedere voorstelling opnieuw sterk voor. 

Inclusief circustent en pipowagen strijkt het team van Alex Sijm iedere paar dagen bij een andere zorginstelling in Nederland neer. Juist die onvergetelijke ervaring met een mooie glimlach, daar doen ze het voor!

Waar komt de circuspassie vandaan?

Alex: “Als klein kind was ik al gek van het circus. Ik riep altijd dat ik circusdirecteur wilde worden. En dat is gelukt. In 1996 ben ik bij Circus Herman Renz begonnen als bedrijfsleider. Lekker met het circus op pad en mensen vermaken. Via een kort uitstapje bij John de Mol Producties ben ik in 2000 gestart met: Circus Sijm.”

“Met onze show gingen we overal heen. Al snel merkte ik dat we een paar groepen mensen misten. Mensen waarvoor het circus echt een dagje uit is, zoals eenzame ouderen, ouderen in verzorgingstehuizen, en mensen met een handicap of beperking. We kregen regelmatig het verzoek om bij een verzorgingstehuis of woongroep een voorstelling te geven. Hier zijn we ons steeds meer op gaan richten.”

Wat doet Circus in de Zorg precies?

Alex: “Wij brengen het circus met zijn beleving naar de mensen toe. We zetten onze circustent in de buurt van een zorginstelling op, zo kan iedereen makkelijk onze voorstelling bezoeken. Het opbouwen, de artiesten, de show en de muziek; alles zorgt voor dé circusbeleving. Onze eigen tent is ons ‘paleis’.”

“Iedere voorstelling vertelt een verhaal, prikkelt en roept herinneringen op. Zo verbindt het circus de verschillende doelgroepen en koppelen we authentieke circusdisciplines aan artistieke ontwikkelingen. Onze artiesten vormen een bonte mix van gelouterde professionals en afgestudeerde talenten. Met z’n allen creëren we een plek vol magie en avontuur.”

Hoe ziet een voorstelling eruit?

“Wij maken onze voorstellingen speciaal voor onze doelgroepen. We houden altijd rekening met de belevingswereld van onze gasten. Er zitten meerdere ‘lagen’ in de voorstellingen, zodat het voor iedereen een feest is. We gaan voor hoogwaardige optredens waarin de beleving belangrijk is. Alles ziet er rijk en aandachtig aangekleed uit.”

“Iedere show bestaat uit 12 circusacts, zoals acrobatiek, kleine dieren, jongleren, diabolo en natuurlijk de clown. Naast dat onze artiesten artistieke toppers zijn, leven ze zich goed in onze bezoekers in. Ze kunnen goed met verschillende typen publiek omgaan.”

Alex: “We mogen mensen echt blij maken. Er wordt naar ons uitgekeken. Het mooiste van Circus in de Zorg is het genieten van de mensen. Ze zo intens een voorstelling zien beleven. Daar word ik heel blij van. Zeker ook omdat je de voorstelling ook met je mantelzorger, partner of kleinkinderen kan bezoeken. We doen standaard 3 voorstellingen per dag, waarbij we 170 mensen in de tent kunnen ontvangen.”

Waarom is Circus in de tent interessant voor cliëntenraden?

“We zijn een leuk dagje uit voor de cliënten. Dat is natuurlijk belangrijk voor de cliëntenraad. Je doet direct iets moois en unieks voor je achterban. Verder krijg ik vaak terug dat het ‘binnenhalen’ van ons een gezamenlijke inspanning is van het bestuur, de OR, vrijwilligers en de cliëntenraad.”

“Onze activiteit kost per persoon tussen de 7 en 10 euro. Hiervoor worden vaak potjes samengevoegd. Of worden er samen naar sponsoren gezocht. Verder kan er een beroep gedaan worden op onze eigen vriendenstichting voor een kleine aanvullende bijdrage. Want uiteindelijk wordt iedereen vrolijk van het circus!”

Helaas ligt alles door het coronavirus even stil, maar de artiesten kunnen niet wachten om vanaf 1 augustus weer te gaan knallen!

Meer weten?

Benieuwd naar Circus in de Zorg? En weten of ze ook bij uw zorginstelling kunnen komen? Kijk dan snel op circusindezorg.nl voor meer informatie.

Neem contact op

Circus in de Zorg is er speciaal voor ouderen en mensen met een handicap of beperking. Het dagje uit dat naar je toekomt: op loopafstand van de zorginstelling, rolstoelvriendelijk en met liefdevolle medewerkers en artiesten. Meer weten of een voorstelling boeken? Kijk op circusindezorg.nl, of neem contact op met Alex Sijm via 06 53 32 86 84 of info@circusindezorg.nl

Instagram:

Bezoek Circus in de zorg op Instagram via @circusindezorg

 

 

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *