Op 15 december is de nieuwe campagne tegen financieel misbruik van ouderen gestart. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) lanceerde de campagne bij de Rabobank in Rotterdam. Want Van Rijn en de banken slaan de handen ineen om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken gaan onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.
Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer van financieel misbruik worden. Denk aan een buurman die boodschappen voor zichzelf doet met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij wel eens wat bij de supermarkt haalt. Of een kleinkind dat op een onbewaakt ogenblik geld uit de portemonnee van oma haalt. Of een naaste die druk uitoefent op een oudere om het testament te veranderen. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat financiële uitbuiting beter kan worden voorkomen of zo snel mogelijk wordt herkend en gestopt.
Schaamte en aarzeling
Van Rijn: “Daders zijn vaak mensen in wie ouderen juist veel vertrouwen hebben. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om misbruik te melden. We moeten samen om ouderen heen staan en hen beschermen: ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden. Het is belangrijk dat we weten wat we kunnen of moeten doen als we misbruik vermoeden. Wie een situatie niet vertrouwt, kan zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.”
Samenwerking met banken
Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december afgesproken om samen op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. Dit gebeurde in de aanwezigheid van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS/ASN en ook Saskia Stuiveling als onafhankelijk voorzitter van de Brede Alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken samen onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.
De nieuwe campagne van het ministerie van VWS wordt gesteund door de partners van de Brede Alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’.