Het BreinCollectief is een samenwerkingsverband van deskundigen die de ‘moderne Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

Hoe meer het brein beschadigd is, des te meer het gedrag afhankelijk wordt van omgevingsinvloeden. Gedrag wordt meestal uitgelokt door een omgeving die niet aangepast is aan hun cognitief vermogen.
BreinCollectief schept een gunstige omgeving voor mensen met dementie en hun aangedane brein, waarin zij weer mens kunnen zijn.

Het brein en dementie
Volgens Anneke van der Plaats zijn onze hersenen verdeeld in een ‘onderbrein’, ons gevoelsbrein, en een’bovenbrein’, ons denkende brein. Dementie tast vooral het bovenbrein aan, waardoor het denken en bijvoorbeeld keuzes maken steeds moeizamer wordt.
De emoties in het onderbrein blijven wel gewoon intact. Alleen worden ze niet meer gefilterd door het bovenbrein en kunnen dan als moeilijk gedrag naar buiten komen als reactie op de omgeving.
Zo schrikken mensen met dementie veel meer van plotselinge bewegingen van anderen. Het is het dus zaak om in de buurt van mensen met dementie, langzaam te bewegen. Op die manier is bijvoorbeeld agressie, als een reactie op de emotie angst, te voorkomen.

Middels deze link kunt u een mooie rapportage bekijken over Anneke van der Plaats en de Brein-Omgeving Methodiek die onlangs in het Nieuwsuur is uitgezonden.

Het BreinCollectief biedt een divers aantal opleidingen aan zoals bijvoorbeeld de Basisopleiding ‘Omgaan met dementie en niet begrepen (probleem)gedrag’. 

Voor een totaal overzicht van de opleidingen klikt u hier. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *