Advies RVS over bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen

Op 15 februari publiceerde de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het advies ‘Van overleven naar bloeien’, over bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen. 

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, nam het advies in ontvangst. Zij erkende dat bestaanszekerheid gaat om veel meer dan alleen het hebben van genoeg geld. Het gaat ook om vertrouwen in jezelf, de ander en de overheid.

Van overleven naar bloeien: bestaansonzekerheid voorkomen en verminderen

De huidige manier waarop systemen van hulp en ondersteuning werken, schiet tekort voor mensen in bestaansonzekerheid. In dit advies presenteert de Raad drie principes die ervoor zorgen dat deze systemen bestaansonzekerheid gaan voorkomen en verminderen.

Scope

Dit advies richt zich op hulp en ondersteuningssystemen op de gebieden van werk, inkomen, leren en ontwikkelen, en sociale netwerken. Bestaanszekerheid gaat volgens de Raad namelijk verder dan enkel zekerheid in inkomen.

Ervaringskennis

Zonder de ervaringskennis in het boek Gezichten van een onzeker bestaan had dit advies er heel anders uitgezien. De verhalen uit het boek dienden als startpunt van deze analyse van bestaansonzekerheid.

Misschien ook interessant

Advies Raad Volksgezondheid en Samenleving: wijzig zorgstelsel

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *