Bron: Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Op 31 mei jl. reageerde NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy in de radio-uitzending van de NOS kritisch op de reportage van RTL-nieuws over het niet melden van calamiteiten.

Yvonne van Rooy gaf aan dat ‘het aantal vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen de laatste jaren is gehalveerd’. Dit meldt RTL-nieuws helaas niet. ‘Er zal heus wel eens een calamiteit niet worden gemeld’. Dat is niet goed. ‘Iedere keer dat dit gebeurt, is een keer teveel. Maar het beeld van structureel niet-melden, herkennen wij niet.’

In de uitzending van het NOS-radio-1-journaal legde hoogleraar patiëntveiligheid Cordula Wagner (NIVEL) uit dat RTL cijfers uit verschillende jaren met elkaar vergelijkt. Wagner doet al jaren onderzoek naar potentieel vermijdbare sterfte in Nederlandse ziekenhuizen. “Ons onderzoek gaat grotendeels over 2011 en over drie maanden van 2012. De cijfers die de IGZ aan RTL heeft gegeven, gaan over 2013 tot 2015. Het afgelopen jaar is de sterfte en potentieel vermijdbare sterfte in ziekenhuizen sterk gedaald.” Volgend jaar komt het NIVEL met nieuw onderzoek.

 

Vergelijkbare berichten