Een belangrijk nieuw initiatief in de zorg zijn PGO’s. Een Persoonlijke Gezondheid Omgeving (PGO) is een online dossier van de burger zelf. Doel is om burgers meer regie over de eigen gezondheid te geven. Door niet alleen de eigen medische gegevens in te zien, maar ook te verkrijgen en te beheren. 10 PGO’s hebben de handen ineen geslagen en starten vandaag een gezamenlijke landelijke campagne.

10 PGO’s informeren huisartsen

CGM Life, Digeketen, Gezondheidsmeter, Medxpert, Medsafe, Patients Know Best, Quli, Selfcare, Zodos en Zorgdoc zijn de 10 PGO’s die operationeel zijn en goed werken. Zij informeren de huisartspraktijken breed over deze mogelijkheid om nu al één of meer van deze PGO’s uit te proberen.

Huisartsen starten als eerste met MedMij

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het operationeel brengen van verschillende gegevensdiensten, zoals ophalen medische gegevens en correspondentie met huisartsen, ziekenhuizen en GGZ en het terugsturen van zelfmetingen.
De huisartsen zijn als eerste zo ver. Na een enorme gezamenlijke effort van de huisartsen, de HIS leveranciers, Stichting MedMij, VWS én de PGO-leveranciers is het resultaat dat patiënten met meerdere PGO’s hun huisartsgegevens vanaf nu kunnen ophalen. De Stichting MedMij waarborgt dat deelnemers van het MedMij afsprakenstelsel zich aan de afspraken houden en naar behoren functioneren.

Regie voor burgers over eigen zorg

PGO’s zijn een belangrijke mogelijkheid voor burgers voor meer regie over de eigen zorg. Uitgangspunten van een PGO zijn: (1) burgers mogen zelf een PGO kiezen, (2) een PGO werkt overal
in Nederland, zijn niet regionaal gebonden, (3) het PGO staat los van de keuze van de arts voor een EPD, en (4) een PGO moet zonder belemmeringen kunnen worden gebruikt .

Eerste resultaten

De eerste resultaten zijn positief: als mensen hun DigiD-inlog bij de hand hebben, kunnen zij snel hun medische gegevens bij de huisartsen ophalen.
Met 10 PGO’s valt er iets te kiezen, voor alle burgers.

Flyer met QR-codes websites van 10-PGO’s

Zie ook:

Whitepaper PGO, Quli en de Cliëntenraad

Webinar nut en noodzaak, toepassing en gebruik van de PGO

 

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Kijk eens terug tot in de 90 jaren van de vorige eeuw. De zorgpas een geweldig initiatief dat in zijn soort gelijk in Duitsland wel met succes is geïntroduceerd. In NL in de politieke om zeep geholpen met name door de “progressieve” spectrum. Nu wordt het weer het speeltje van de it-er’s. Zonder standaardisatie een wildgroei aan systemen die vervolgens de gebruikers in de tang hebben. Het is pas goed voor de gebruikers als al die systemen interoperable zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *